28 квітня 2020 року Президент ВГО АППУ Грігол Катамадзе прийняв участь у інвестиційному онлайн-форумі «TAVRIAN ONLINE HORIZONS»

В рамках інвестиційного онлайн-форуму «TAVRIAN ONLINE HORIZONS» Херсонщина об’єднала представників влади, дипломатичного корпусу іноземних країн, бізнесу, міжнародних організацій, інвесторів, провідних експертів задля напрацювання антикризових заходів для бізнесу в умовах карантину.

Учасники «TAVRIAN ONLINE HORIZONS» обговорили перспективи розвитку економіки в сьогоднішніх обставинах, поділились баченням основних трендів у світових економіці та політиці.

До трансляції форуму в YouTube долучились представники всіх регіонів, під час виступу спікерів було поставлено ряд запитань від глядачів. Загалом трансляцію переглянули вже понад 770 осіб.

Спікерами форуму виступили: Юрій Гусєв, голова Херсонської ОДА; Олексій Чернишов, міністр розвитку громад та територій України; Леван Варшаломідзе, секретар Національної інвестиційної ради України; Тарас Качка, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Дмитро Наталуха, голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку; Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України; Грігол Катамадзе, президент ВГО «Асоціація платників податків України», Дмитро Сенниченко, голова Фонду державного майна України, Олег Носов, начальник відділу приватизації та державного приватного партнерства Департаменту управління об’єктами державної власності Міністерства інфраструктури України, Давид Бежуашвілі, голова правління «Грузинської Індустріальної групи» (GIG), Віталій Коваль, голова Рівненської ОДА, Олександр Сердечний, перший секретар Посольства України в КНР, Володимир Яценківський, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Литовській Республіці, Микола Сольський, Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, Олександр Паливода, директор Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОДА, Михайло Соколов, заступник голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Дхруба Чаран Панда, голова ради директорів ТОВ «Дельта Вілмар СНД», Світлана Фоменко, в.о. Міністра культури та інформаційної політики України, Мар’яна Олеськів, голова Державного агентства розвитку туризму України, Іван Ліптуга, президент Національної туристичної організації України.

Традиційно форум відкрив голова Херсонської облдержадміністрації, який після привітання учасників заходу наголосив на гострій необхідності розроблення чіткого плану антикризових заходів та напрацювання нових ідей з метою подолання наявних та прогнозованих економічних наслідків для місцевого бізнесу та всієї економічної сфери регіону та країни в цілому. Президент ВГО АППУ, Віце-президент Європейської асоціації платників податків, Надзвичайний і Повноважний Посол  Грігол Катамадзе в своєму виступі зазначив, що ще перед карантином остання велика зустріч бізнесу була в Києві на Форумі LEVEL UP UKRAINE 2020, який організовувала Асоціація платників податків України. І багато хто з учасників сьогоднішньої онлайн — конференції, яка є унікальним майданчиком ініційованої головою Херсонської ОДА Юрієм Гусєвим, за що я щиро йому вдячний, були учасниками Форуму LEVEL UP UKRAINE 2020. На цьому Форумі було понад 1000 учасників українського, Європейського та американського бізнесу. За результатами Форуму ми підсумовували пропозиції наших іноземних партнерів і направили листи головам ОДА всіх областей надати нам свої інвестиційні проекти. «Пане Юрію, користуючись нагодою, дякую Вам та Вашій команді, яка одна з перших надали великий пакет пропозицій, які ми планували відправити в Європу та США. Пандемія трохи відстрочила наші плани, але як Віце — президент Європейської Асоціації платників податків обіцяю, що відразу після карантину ми відправимо інвестиційні проекти своїм іноземним колегам».

Друга складова мого виступу стосується системних змін в податковій сфері. Учасники сьогоднішньої конференції багато разів згадували інвестиційну привабливість України, кращі умови для залучення в країну грошей — і я задаю питання, а заміна податку на прибуток, яку оптимізують і за визнанням усіх Міністрів фінансів України платять тільки 10% від зареєстрованих в Україні підприємств, податком на виведений капітал — це хіба не привабливі умови для іноземного бізнесу; або якщо при введенні цього фактично відстроченого податку, отримавши прибуток українські виробники зможуть реінвестувати у виробництво і не будуть сплачувати податок — це буде стимулом для вітчизняного виробника? Або наступне питання: навантаження на фонд оплати праці, який так хвилює роботодавців, яке сьогодні становить 41,5%. Звичайно це краще ніж 65% як це було пару років по тому. Але хіба цього чекав український бізнес від свого Уряду? Тому ми пропонуємо об’єднати ЄСВ і ПДФО і встановити його на рівні 32% з поетапним його зниженням протягом 3 років до 20%, чому трьох років, тому що ми всі ці роки пропонуємо провести фундаментальні системні зміни податкового законодавства та податкової системи, прийняти новий Податковий кодекс Розвитку і встановити мораторій на 3 роки на його зміни.

Але це мала частина того, що ми як Асоціація напрацювали.  Я до Вас звертаюся ще й як член Наглядової ради об’єднання 85 бізнес — асоціацій Української Ради Бізнесу. Ми багато напрацювали і запропонували все це владі на розгляд. Від імені УРБ підписали Меморандум 19 липня минулого року зі Слугою народу, на жаль тільки 20% з цього Меморандуму виконано. Тому закликаю всіх об’єднати зусилля і переконати владу прийняти якомога швидше всі напрацювання українського бізнесу.

Не можу не відзначити, що питання, яке піднімав у своєму виступі голова Комітету Дмитро Наталуха про індустріальні парки лежить в проекті Ліберального податкового кодексу АППУ. І ще одне моє зауваження, що будь-які спроби змінити податкову систему без одночасного прийняття закону про нульове декларування – «приречені» на провал.

Я твердо переконаний, що  пандемія нагадала нам, що треба об’єднувати зусилля, не критикувати, не підставляти один одного, а взаємодоповнювати і підтримувати і тоді ми досягнемо бажаного результату.

Наприкінці свого виступу Грігол Катамадзе привітав пана Левана Варшаломідзе з призначенням його на пост секретаря інвестради при Президенту України. «Не буду робити йому компліменти, але скажу, що Леван разом з великою командою однодумців зробив дуже багато за 8 років, очолюючи Уряд Аджарії, щоб перетворити цей регіон Грузії, і я переконаний, що це дуже гарне його призначення».

За результатами форуму буде напрацьовано пропозиції, зорієнтовані на виважені кроки зі стимулювання пріоритетних секторів економіки, підтримку малого та середнього бізнесу, а також співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями.

Поділитись новиною:
Останні новини
Схожі новини
26.04.202416:52 Віце-президент, Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором чергової онлайн Робочої зустрічі з представниками Східного МУ ДПС по роботі з ВПП 25.04.202413:19 Віце-президент, Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором чергового, безкоштовного онлайн Вебінару за темою: «Індексація, як працювати в 2024 році, лікарняні, зарплатна звітність у II кварталі цього року, нюанси подання, оплата праці в умовах воєнного стану: переваги та недоліки» 25.04.202411:13 Податкову систему в Україні треба вдосконалювати 24.04.202416:48 Віце-президент ВГО АППУ Йосип Бучинський взяв участь в спільній зустрічі Офісу Генерального прокурора та Ради бізнес-омбудсмена з провідними бізнес-асоціаціями 16.04.202412:11 Представник ВГО АППУ взяла участь у онлайн Робочому засіданні фокус-групи з питання галузевого рівня соціального діалогу. ВСІ НОВИНИ
Отримуйте кваліфіковану допомогу та захист, навчайтесь, поліпшуйте умови ведення вашого бізнесу та розвивайте свої бізнес-зв'язки разом із АППУ